perjantai 16. marraskuuta 2012

Ensimmäisen julkisen välikatselmuksen antia

 
Unelmatehdas-hankkeeseen kuuluvan Case Napapiirin ensimmäinen julkinen välikatselmus järjestettiin Joulupukin Pajakylässä, Napapiirin Lahjan tiloissa tiistaina 13.11.2012. Paikalla oli opiskelijoiden lisäksi myös alueen yrittäjiä ja sidosryhmiä jäseniä. Opiskelijat esittelivät ryhmätöidensä tuloksia, eli ajatuksiansa siitä miten Napapiirin ja SantaParkin välistä tyhjää aluetta voisi kehittää. Opiskelijat olivat pohtineet ryhmissä, kuinka aluetta saisi vetovoimaisemmaksi ja minkälaisia palveluita ja yrityksiä alue kaipaisi. He siis esittelivät alueelle luomansa kokonaiskonseptin - jokainen oman vahvuusalueensa mukanaan tuoden.

Ryhmät olivat todellakin paneutuneet asiaan, ja yleisö sai kuulla viisi erilaista esitystä siitä mitä alueelle voisi tehdä. Ryhmien ideoiden kesken oli eroavaisuuksia, mutta myös useita samankaltaisia ajatuksia oli herännyt, eli jotkin asiat koettiin yleisesti hyvin tärkeiksi. Tällaisia yleisiä teemoja olivat esimerkiksi nyt hyvin pinnalla olevat ekologiset arvot, eli toivottiin, että alue rakennettaisiin luonnonläheisellä tavalla ja käytettäisiin luonnonmateriaaleja. Myös aitoutta korostettiin, kuten myös lappilaisia raaka-aineita niin rakentamisessa kuin ravintoloiden tarjonnassa. Kaikki ryhmät olivat yhtä mieltä siitä, että Napapiirin ja SantaParkin noin kahden kilometrin mittaista matkaa ei myöskään kuljettaisi moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla vaan esimerkiksi jalan, potkurilla tai resiinalla. Myös ilmaista bussiliikennettä kaupungin ja Napapiirin välille esitettiin. Monet ryhmät toivoivat alueelle aktiviteetti-/seikkailupuistoa, jossa paikallisillakin olisi mukava käydä "riekkumassa". Ympärivuotista käyttöä alueelle oli muutenkin keksitty hienosti. Useissa ryhmissä nousi myös esiin toive saada kylpylä tai spa, ja näissä voisi sitten olla monenlaisia hemmotteluhoitoja. Hotelli- ja ravintolatarjonnan määrään esitettiin myös lisäystä. Parin ryhmän mielestä kannattaisi keskittyä designiin esimerkiksi hotellin suunnitellussa ja luksukseen palvelutarjonnassa, sillä alueelta puuttuvat tällaiset hienoudet.

Eroavaisuuksia ryhmien suunnitelmissa tuli esimerkiksi siinä kenelle alue on suunnattu. Joidenkin mielestä alue sopii kaikenikäisille ja toisten mukaan kannattaa tehdä pesäero esimerkiksi lapsiperheiden ja liikematkustajien välille, sillä nämä kaksi eivät monesti sovi samalle "hiekkalaatikolle". Ainutlaatuisiakin ehdotuksia tuli, eli yhdessä ryhmässä oli suunniteltu revontuliobservatorion paikka Syväsenvaaraan, SantaParkin päälle. Toinen ryhmä halusi Joulumuorille enemmän näkyvyyttä, ja tonttujen rooli korostui kyllä muillakin, eli ei nojattaisi aina vaan pelkän Joulupukin tunnettuuteen. Yhden ryhmän idea siitä, että joulun aikaan ravintolassa ei soitettaisikaan Kulkusia, vaan rentoutusmusiikkia, olisi myös varmasti monen mieleen. Myös yhden ryhmän ajatus niliaitan näköisistä hotellihuoneista, jotka ovat ylhäällä puissa, oli ainutlaatuinen.


Monenlaisia ajatuksia siis heitettiin ilmoille, eli tästä on mielenkiintoista jatkaa eteenpäin ja saada mahdollisimman monelta taholta palautetta ja kommentteja. Tiimit jatkavat välikatselmuksessa esitettyjä konseptien työstämistä joulukuun puoliväliin asti, jonka jälkeen niistä laitetaan tiivistelmät blogiin. Seuraavat opiskelijat ja monialaiset tiimit jatkavat konseptien konkretisoimista vuodenvaihteen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti