maanantai 7. huhtikuuta 2014

Mitä tarvitaan menestymiseen?

Kysymys varmasti aiheuttaa monenlaisia reaktioita.

On ihmisiä, joita innostaa menestymisen avainten käteen saaminen samalla tavalla kuin uuden omistusauton avainten ensi kertaa hypistely. Toisaalta on ihmisiä, joita inhottaa koko menestymisen kulttuuri. Miksi kukaan haluaa menestyä ja mitä on menestyminen? Siinäpä kysymys, koska oikeita absoluuttisia vastauksia ei ole.

Mielestäni menestystä ei voi määritellä väärin. Koen menestyksen olevan henkilökohtainen kokemus ja mitkä asiat määrittelee menestykseksi on jokaisen henkilökohtainen valinta.

Sanoisin, että menestys on helpointa määritellä henkilökohtaisilla tavoitteilla ja niiden saavuttamisella. Mikäli ihmisen tavoite on elää hetkestä ja olla murehtimatta tulevaa, on senkin saavuttaminen ihailtavaa.

Viimeaikoina ihmisten kanssa keskustellessani, olen huomannut että tapaamani ihmiset ovat yleisesti suhtautuvat unelmiin aika epäilevästi. Unelmiksi nimetään ”mahdottomia” asioita, jotka jonkun onnenkantamoisen seurauksena saattaa hyvällä tuurilla osua omalle kohdalle.

Olisiko sitten omien unelmien tavoitteleminen salaisuus henkilökohtaiseen menestykseen?

”Love what you do” – on ollut Steve Jobsin ohje tuleville sukupolville.

”If the day were last day in my life, would I want to do what I am about to do today?
And whenever the answer have been ‘No’ to too many times in a row – I know I need to change something.”

Sanoi Jobs puheessaan, jossa kertoi kolme tarinaa omasta elämästään.




Jos sinulla on unelma, tiedätkö syyn miksi haluat saavuttaa unelmasi? Miksi teet tällä hetkellä sitä mitä teet? Sitähän voi sanoa, että määränpäähän on hankalaa päästä, jos ei tiedä suuntaa. Mutta mikäli ei ole päämäärää siitä tulee mahdotonta. Motivaatio löytää keinot päästä sinne minne haluat löytää ja oman motivaatiosi lähteen voit ainoastaan sinä itse löytää ja valjastaa.

Monesti ihmiset tuntuvat tavoittelevan asioita, jotka he kokevat yleisen määritelmän mukaan tavoittelemisen arvoisiksi asioiksi. Olen saanut kuulla tarinoita, kuinka lapset elävät vanhempiensa heille opettaneita unelmia, koska se on heille ollut totuus mitä kannattaa haluta.

Ehkä suurin syy siihen miksei uskalleta tavoitella unelmia on pettymysten ja epäonnistumisen pelko. Aiheesta on sanottu paljon viisaita sanoja, jotka kiteyttävät olennaisen. ”Just because you fail, does not mean you are failuer.”

“There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.”

― Paulo Coelho, The Alchemist

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

― Winston Churchill

Yksi aikamme menestyneimmistä kirjailijoista, J.K. Rowling halusi niin ikään muistuttaa collegesta valmistuvia opiskelijoita elämän tärkeistä opeista. Hän nosti esiin epäonnistumisen hyödyt ja mielikuvituksen tärkeyden. Vaikka mielikuvituksen tärkeys tuo eittämättä mieleen Rowlingin henkilökohtaisen menestyksen reseptin, hän tuo esiin aivan toisenlaisen puolen mielikuvituksen merkityksestä.



Se mikä yhdistää aikamme tunnetuimpia menestyjiä, Jobsia ja Rowlingia on se, että he molemmat uskalsivat unelmoida sekä epäonnistua pahasti. Lopputulos kaikista vaikeuksista huolimatta oli se, että he epäonnistumisen jälkeen siivittivät itsensä menestykseen.

Mieleesi varmasti tuli, että heidän menestyksensä toi mukanaan sievoisen määrän maallista omaisuutta. Tämähän on toki totta, mutta uskon että heidän molempien ensisijainen tavoite oli tuoda oman elämänsä aikaan jotain merkityksellistä maailmaan. Rowling on koskettanut monia ihmisiä Harry Potterin tarinalla, jokaista kirjoja lukenutta varmasti eritavoin. Jobsin päämääränä oli tuoda jokaisen ihmisen ulottuville henkilökohtaisen tietokoneen, joka auttaisi heitä viestimään maailman kanssa ja rakentamaan omia unelmiaan.

Steve Jobs jätti jälkeensä myös viestin:

“Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me. Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me.”

― Steve Jobs


Joten; Dare to dream!
Mikä on sinun unelmasi?

- Jonna Jakkila
Unelmatehtaan projektiharjoittelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti