torstai 8. toukokuuta 2014

Handlaatko hissipuheen?

7.5.2014 Unelmatehtaassa taputeltiin Unelmapajat kuluvan kevään osalta pakettiin hissipuhe-teemalla Lapin yliopiston kielikeskuksen johtajan Ville Jakkulan johdolla. Alustus tarjosi laajempaa näkökulmaa hissipuheeseen kuin mihin olemme ehkä tottuneet. Hissipuheesta tulee usein mieleen Leijonan luola -tyyppiset ohjelmat, joissa viimeiseen pisteeseen viilattu myyntipuhe esitetään vakavalle arviointiraadille.

Hissipuhe on kuitenkin jotakin sellaista, minkä kanssa jokainen asiantuntija joutuu tekemisiin jossakin vaiheessa. Hissipuheen taustalla on tarve myydä omaa osaamista lyhyesti ja sitä voidaan käyttää Leijonan luolien lisäksi tavanomaisissa päivittäisissä tilanteissa, joissa sen toimii vuorovaikutuksen käynnistäjänä.
Hissipuhe on oma business-idea tai oma osaaminen tiiviisti ilmaistuna. Sen tarkoituksena ei ole olla yksi kiinteä puheenvuoro vaan pikemminkin lähestymistapa. Meillä Suomessa hissipuhe voi tuntua oudolta. Tähän syynä on esimerkiksi se, että kulttuurissamme ei ole tapana olla esillä ja olemme normaalisti tarkkoja omasta reviiristämme. Lisäksi voi olla haastavaa saada oma sanoma kaikille ymmärrettävään muotoon ilman, että siitä tulee holhoavaa.

Muistetaan kuitenkin, että hissipuhe ei ole koskaan valmis ja sitä kannattaa viilata ainakin kohdeyleisön mukaan. Treenaaminenkaan ei ole ollenkaan pahasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti