maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ne vahvat valuutat työmarkkinoilla voivat yllättää

 
Lapsena sitä haluaa olla hyvä. Haluaa saada hyvän numeron kokeesta ja riemuitsee uudesta opitusta taidosta. Kuinka moni meistä osasi kävellä syntyessään? Ei kukaan. Kuka olisi oppinut ajamaan pyörällä ilman useita kaatumisia ja tukevia apupyöriä? Varmasti hyvin harva meistä.

Lapsena emme välttele vaivaa oppiaksemme uusia taitoja. Lapsena ei ole häpeä mikäli ei osaa jotain – koska aina on mahdollisuus oppia. Mihin tämä oppimisen into taantuu kun aikuistumme?


Korkeakouluun olemme tulleet oppimaan uusia tietoja ja taitoja sekä metodeja. On yleisesti todettua, Koulutuksesta ylipäätään on paljon hyötyä valmistamaan meitä tulevaisuuteen työelämässä. Siitä huolimatta todellisuus työelämässä saattaa yllättää monet.




Kuva: "Kunstsquad and Pirate Friends at Internet Yami Ichi (set)"
by Peggy Sylopp is licensed under CC BY 2.0 / Desaturated from original



”Koulutus ja arvosanat ovat yliarvostettuja” toteaa Laszlo Bockin (senior vice president of people operations / Google)  The New Your Timesin tekemässä haastattelussa. Haastattelussa Bock mainitsee, ettei koulutuksesta ja hyvistä arvosanoista tietenkään haittaa ole. Koulussa pärjäämiseen vaaditaan yleensä eri asioita kuin työelämässä. Bock on todennut Googlella työskennellessään, että hyvillä arvosanoilla ja työssä menestymisellä ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa joten nykyään Google ei enää rekrytoinneissaan juurikaan huomio koulutodistuksia.

Tietysti tulee muistaa, että koulutusalojen välillä on eroja ja tietyissä ammattiryhmissä ainoastaan pätevä koulutus mahdollistaa alalla työskentelyn.


Mikä sitten on oivaa valuuttaa työmarkkinoilla?



  1. Joustavuus ja luotettavuus. Työmarkkinoille tulee kokoajan uusia tehtäviä ja teknologiakehityksen myötä vanhoja työtehtäviä häviää. Työnantajalle on tärkeää, että työntekijällä on kykyä omaksua uusia työtehtäviä ja oppia uusia taitoa. Tämänhetkinen elinvoimainen työnkuva tai toimiala saattaa poistua lähitulevaisuudessa. Työntekijä, johon pystytään luottamaan tilanteessa kuin tilanteessa on erityisen tärkeä koko työyhteisölle.

    (
    Ruth Mantell / The Wall Street Journal | Arnie Fertig / U.S. News)

  2. Viestintä- ja ihmissuhdetaidot. No brainer? Se mitä ei kovin nopeasti tulla koneellistamaan on ihmisten välinen vuorovaikutus. Ei ole väliä kuuluuko työnkuvaasi asiakaspalvelua vaiko ei, tulet todennäköisesti kohtaamaan yhden jos toisenkin ihmisolennon työsi merkeissä. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan kahvihuoneessa, palavereissa sekä esiintymistilanteissa, eikä niiden merkitystä tule aliarvioida. Oli ilmaisutapa sitten verbaalinen tai kirjallinen, selkeä ja positiivinen kommunikointitaito on aina etu.

  3. Luovuus, uteliaisuus ja intohimo. Luovuudella työelämässä tarkoitetaan monipuolisuutta ongelmien ratkaisuissa ja älykkäiden kysymysten kysymistä. Kyky tuoda uusia asioita pöydälle ja löytää uudenlaisia ratkaisumalleja ovat muuttuvassa maailmassa arvostettu ominaisuus. Uskalla siis kertoa mikäli näet vaihtoehdon laatikon ulkopuolella ja muista kysyä asioiden merkityksiä.

    Uteliaisuus ja kiinnostus asioita kohtaan saa ihmisen toimimaan ja löytämään vastauksia. Ihminen joka rakastaa sitä työtä mitä tekee nauttii työn teosta ja yleensä saavuttaa myös parempia tuloksia. Intohimo ja innokkuus on myös tarttuvaa ja näin ollen henkilö joka kokee intohimoa työtään kohtaan yleensä inspiroi myös muita työyhteisön jäseniä.

    (
    Bobbi Dempsey/Forbes





Kuva: "Thomas Gianfrancesco's photostream"
by Thomas Gianfrancesco is licensed under CC BY 2.0



Vuoden 2011 suurimpien ajattelijoiden listalle nimetyn Tyle Cowenin tulevaisuuden työelämätaito –aiheinen ajatus on myös hyvä tiedostaa. Hän nimeää yhdeksi tulevaisuuden tärkeimmistä työtaidoista kyvyn kuunnella koneita. Koneiden ja laitteiden muuttuessa yhä älykkäämmiksi tulee tilanteita, jolloin ihmisen tulee luottaa koneiden antamaan informaatioon yli oman intuition. Tosin on myös niitä tilanteita, jolloin koneiden tietoon ei voi luottaa ja rajanvetoon tulee kyetä.

(
Eric Barker / The Week)


Kuten varmaan arvasitkin, väitän että myös näitä taitoja voi harjoitella.

Kuinka harjoitella taitoja, joita ei opeteta luennoilla tai oppikirjoissa?


Yhtä uutterasti kuin lapsena kipusit uudelleen ja uudelleen pyörän selkään – tulee sinun harjoitella asioita joissa haluat kehittyä. Mutta kuka onkaan oppinut ajamaan pyörällä ilman vanhempien, sisarusten tai ystävien opastusta ja kannustusta? Jotta oppisit, omalla panoksellasi on kaikista kriittisin merkitys. Suuri vaikutus on myös ihmisillä, jotka ympäröivät sinua oppimisen tiellä. Ideasi jalostuu uusiin mittoihin kun keskustelet siitä jonkun kanssa, joka kysyy sinulta oikeita kysymyksiä ja ehdottaa kehitysideoita. Välillä yksinkertaisesti se, että sinua kannustetaan ja tekemisistäsi ollaan kiinnostuneita antaa uutta energiaa kohdata haasteita.

Olisiko meidänkin aika rakentaa kasvualusta ihmisille, jotka haluavat uutta ja mahdollistaa uuden oppiminen siihen ideaalissa ympäristössä?

Me Unelmatehtaalla olemme halunneet ottaa haasteen vastaan! Haluamme mahdollistaa Lappiin opiskelijoiden Entrepreneurship Societyn synnyn. Suomessa pyörii useita opiskelijavetoisia yrittäjyysyhteisöjä, jotka tuovat paljon uusia mahdollisuuksia korkeakoulumaailmaan perinteisten oppimismetodien rinnalle. Tätä työtä emme voi kuitenkaan tehdä yksin, joten toivottavasti sinä ja ystäväsi lähdette mukaan!

Kommentit ja ideat ovat aina tervetulleita. :)

Viimeiseksi ajatukseksi haluaisin nostaa niin ikään Tyler Cowenia:



”Tieto ei ole harvinaista, vaan halu tehdä sillä jotain.”


 




Uusien tuulien täyteistä kevättä toivoen,

Jonna
Unelmatehtaan projektiharjoittelija


***


Osallistu ideointiin ja ilmoittaudu mukaan!

Toiveesi yhteisöstä voit kertoa myös vastaamalla 11 lyhyeen kysymykseen: TÄÄLLÄ.
Kysely on tarkoitettu Lapin AMKin ja Lapin yliopiston opiskelijoille.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti